ΨΗΦΙΣΜΑ

15/2/2005

 

> Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Τ ά σ ο ς   Χ ρ ι σ τ ί δ η ς

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου Τάσου Χριστίδη. Υπήρξε από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους στην χώρα μας που αξιοποίησε τα εργαλεία της επιστήμης του για να διεισδύσει σε βάθος χρόνου στους λαβύρινθους της ελληνικής γλώσσας. Το έργο του υπήρξε μια κριτική τομή που αναζητούσε την συνέχεια της γλώσσας μέσα από τις ασυνέχειες πέρα από δογματισμούς και ιδεοληψίες περί ανωτερότητας. Ενδιαφέρθηκε να αναζητήσει όχι μόνο τα χρέη στην αρχαία ελληνική γλώσσα και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά εξίσου πεισματικά τις οφειλές προς όλους τους άλλους πολιτισμούς της ανατολικής Μεσογείου. Η θεώρησή του για τη γλώσσα βρισκόταν μακριά από μεταφυσικές αϊστορικές προσεγγίσεις καθόσον πρώτιστο μέλημά του υπήρξε η γείωση του γλωσσικού φαινομένου στις εκάστοτε ιστορικές φάσεις, τις συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες και τους συνεπαγόμενους συσχετισμούς ισχύος. Η φροντίδα τους για τους άλλους πολιτισμούς εκδηλώθηκε και με την έμφαση που έδωσε στις μειονοτικές γλώσσες. Στις κατευθύνσεις αυτές κίνησε θεσμούς όπως το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη και τους συναφείς πανεπιστημιακούς γλωσσολογικούς τομείς.

Εκτός από το έργο του επιθυμούμε ακόμη να εξάρουμε το διαφορετικό ύφος και ήθος που έφερε στα ακαδημαϊκά πράγματα: αφοσιωμένος δάσκαλος και ερευνητής, πάντα κοντά στους φοιτητές, στις ερευνητικές ομάδες που διηύθυνε αλλά και κοντά στους ίδιους τους ανθρώπους-φορείς μειονοτικών γλωσσών και ιδιωμάτων. Χωρίς επιτήδευση, χωρίς έπαρση, χωρίς ματαιοδοξίες, η μόνη του φιλοδοξία υπήρξε η καταπολέμηση, με συστηματικό και πειθαρχημένο τρόπο, γλωσσικών μυθολογιών ποικίλων προελεύσεων. Υπήρξε παράδειγμα ξεχωριστό ακαδημαϊκής εντιμότητας και συνέπειας στις αρχές και τις ιδέες του. Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί του σε δύο διεθνή συνέδρια που οργανώσαμε ως τμήμα (ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής), ενώ συμμετείχε και σε προπτυχιακά σεμινάρια.

Στην μνήμη του Τάσου Χριστίδη, ξεχωριστού συναδέλφου και αγαπητού για πολλούς φίλους, δηλώνουμε την πρόθεσή μας ως Τμήμα να οργανώσουμε (ή να συνδιοργανώσουμε με άλλους φορείς) επιστημονικό συμπόσιο για πτυχές της πολύπλευρης σχέσης γλώσσας, ιδεολογίας, πολιτικής και ιστορίας, μόνιμο μέλημά του μιας ζωής.