ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27/12/2004

 

 

> ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και οδύνη για την απώλεια του καθηγητή Α.-Φ. Χριστίδη, μέλους του Δ.Σ. του ΚΕΓ, πρωτεργάτη της επιστημονικής πορείας του Κέντρου από την ίδρυσή του και αφοσιωμένου στο έργο του.

Ο Τάσος Χριστίδης ήταν καθηγητής γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ., μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Διευθυντής του Tμήματος Γλωσσολογίας του KEΓ, και μέλος του Δ.Σ. του Iδρύματος Mανόλη Tριανταφυλλίδη.

Γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιστορία-αρχαιολογία στο A.Π.Θ. και κλασικές γλώσσες στο Πανεπιστήμιο Cambridge. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στη γενική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Cambridge.
Δημοσίευσε κείμενα και βιβλία για τη θεωρία της γλώσσας, μελέτες πάνω σε ποικίλα προβλήματα περιγραφής της νέας ελληνικής και ιστορίας της ελληνικής, και ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος της σύνταξης του συλλογικού έργου Iστορίας της ελληνικής γλώσσας: Από τις αρχές έως την ύστερη αρχαιότητα (συνέκδοση Kέντρου Eλληνικής Γλώσσας και I.N.Σ.-Iδρύματος Mανόλη Tριανταφυλλίδη, αγγλική έκδοση από το Cambridge University Press). Από τα βιβλία του αναφέρουμε τα: Γλώσσα, πολιτική, πολιτισμός και Όψεις της γλώσσας, στα οποία και αναδεικνύεται πλήρως η πολυδιάστατη γλωσσολογική οπτική του.

Στα ειδικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονταν η μελέτη της γραμμικής B, των διαλέκτων, η γλώσσα της μαγείας (ειδικότερα η δημοσίευση των χρηστηρίων ελασμάτων του μαντείου της Δωδώνης), η ιστορική σημασιολογία και σύνταξη, και επίσης αρχαιολογικές-φιλολογικές καθώς και επιγραφικές-γλωσσολογικές μελέτες.

Ο Τάσος Χριστίδης πέθανε ξαφνικά χθες το βράδυ (26/12/2004). Η κηδεία θα γίνει σήμερα (27/12/2004) στις 16:00 από την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Πανοράματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΓ αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής, να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του.


Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A. ΦΑΤΟΥΡΟΣ