Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΚΕΓ για τον Μιχάλη Σετάτο (1929-2017)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μιχάλης Σετάτος 1929-2017

Με θλίψη πληροφορήθηκε ο φιλολογικός και ο γλωσσολογικός κόσμος της χώρας --και ιδιαίτερα οι απόφοιτοι της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ-- τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας  Μιχάλη Σετάτου.  Με σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο και στη Φιλοσοφική του Α.Π.Θ., και μεταπτυχιακά στη Γαλλία,  υπηρέτησε τη Φιλοσοφική Σχολή για μακρά σειρά ετών ως Καθηγητής Γλωσσολογίας. Παράλληλα, ίδρυσε τον Γλωσσολογικό Τομέα του Τμήματος Φιλολογίας, που τον στελέχωσε με άξιους μαθητές του, άμεσους και έμμεσους, και υπήρξε ενεργό και δραστήριο μέλος των Δ.Σ. του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη και του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής «Ο Φιλόλογος».

Διάδοχος του μαχητικού γλωσσολόγου και δημοτικιστή Καθηγητή της Φιλοσοφικής Νικόλαου Ανδριώτη, διέθετε ο μειλίχιος και σοφός  Σετάτος στη φαρέτρα του έναν εντυπωσιακό αριθμό γλωσσών, επισκοπούσε όλο το εύρος της σύγχρονης γλωσσολογίας, και είναι εκείνος που εισηγήθηκε και στήριξε τη σύγχρονη γλωσσολογία στην Ελλάδα (τα Στοιχεία Γενικής Γλωσσολογίας του Σετάτου πρωτοκυκλοφόρησαν ως φοιτητικές σημειώσεις το 1971). Τόσο στα ετήσια διεθνή συνέδρια του Τομέα Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, που αναδείχτηκαν σε διεθνές φυτώριο της ελληνικής γλωσσικής επιστήμης, όσο και στις συναντήσεις του Συλλόγου Αποφοίτων «Ο Φιλόλογος», ο οποίος στήριζε και στηρίζει αταλάντευτα το εκπαιδευτικό μήνυμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Σετάτος --με όλη την ιδιότυπη εκφραστική λιτότητα και την πατρική αυστηρότητά του-- δεν έχανε την ευκαιρία να καμαρώνει τις γερές ρίζες που έπιασε στην επιστήμη και στην εκπαίδευση η μακρά διδασκαλία και η συγγραφική παραγωγή του.

Απόλυτος εχθρός κάθε δημοσιότητας, έζησε βίο αρχαίου φιλοσόφου και δημιούργησε έργο πρωτοποριακό και αξιοθαύμαστης στερεότητας --με το όραμα της ιδρυτικής Φιλοσοφικής Σχολής, της οποίας την επιστημονική και εκπαιδευτική αλήθεια υπερασπίστηκε σθεναρά και ανυποχώρητα. Με φανατική προσήλωση μόνον στα μέτρα και τα σταθμά της καθαρής επιστημονικής αλήθειας. Παραδοσιακός και μοντέρνος. Χωρίς την παραμικρή ιδιοτέλεια ή υστεροβουλία.

Σήμερα το Δ. Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας αποτίει με ένα απλό στεφάνι φόρο τιμής στον δάσκαλο και τον επιστήμονα, τον οποίο επιφυλάσσεται να τιμήσει με τον δέοντα τρόπο στον κατάλληλο καιρό.

 

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2017

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ι. Ν. Καζάζης

Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.